Perşembe, Kasım 28, 2024

“İşimizi Aşkla Yapıyoruz”

Naran Zeytinyağı'nın ortaklarından Mehmet Emin Acar, zeytinyağının türlerini, iyi bir zeytinyağının olmazsa olmazlarını, zeytinyağı üretim yöntemlerini ve kaliteli zeytinyağını anlamanın püf noktalarını anlattı. “İşimizi aşkla yaparak zeytinyağına değer katmayı amaçlıyoruz” diyen Acar ile Naran markası ve zeytinyağı üzerine konuştuk.

spot_img

 

Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Bursa/Mudanyalıyım. İşimizi aşkla yaparak çok kıymetli olan zeytin meyvesinin yağını daha doğru üretimlerle değerine değer katıp insanlara sunma adına kurulmuş olan Naran Zeytin Zeytinyağı Gıda San. Tic. LTD. ŞTİ’nin ortağıyım.

Zeytinyağı ile hikayeniz nasıl başladı, bu yolculuktan biraz bahseder misiniz?

Zeytinyağıyla hikayem çocukluk yıllarımda başladı. Zeytin üreticisi bir babanın evladı olarak Bursa/Mudanya Dedeköy’de dünyaya geldim. Zeytini, zeytinyağını tanıyarak severek büyüdüm. Yaklaşık 15 yıl önce bu işin ticaretine başladım. Kurumsal firmalara toptan tanker bazında zeytinyağı satar duruma geldim. Bu işimiz halen devam ediyorken markalaşma adına perakande sektörüne girmeye karar verip ilk perakende mağazamızı Çayyolu Ankara’ya açtık.

“SOĞUK SIKIM ZEYTİNYAĞININ TADI ACI VE YAKICI OLUR”

İyi bir zeytinyağı için olmazsa olmazlar nelerdir, kaliteli bir zeytinyağını anlamanın püf noktaları nelerdir?

İyi bir zeytinyağı kaliteli zeytin meyvelerini hızlı bir şekilde (fermante olmadan) soğuk sıkım yöntemiyle hijyen koşullarına uygun üretilmiş, polifenol açısından zengin asitlik oranı maksimum 0.8 olan natürel sızmadır. Kaliteli bir zeytinyağı natürel sızma olup kokusu, aroması güzel, zeytinin meyvemsi hoş tadını veriyor olması, bu erken hasat soğuk sıkımsa polifenol oranı daha yüksek olacağından mutlaka acı, yakıcı bir tadı olması lazım.

Kaç tür zeytinyağı vardır?

Ana kalemde 3 çeşit zeytinyağı vardır.

1- Naturel:Naturel yani yemeklik zeytinyağı kendi içinde 3’e ayrılır.

En kalitelisi naturel sızma asitlik oranı mak. % 0.8

NATUREL 1: Asitlik oranı mak. % 2

NATUREL 2: Asitlik oranı mak. % 3.3

2- Rafine: Rafine zeytinyağı asitlik oranı % 3.3’ den fazla olan tadı kokusu bozuk olan zeytinyağının rafine edilip % 0.3 düşürülmüş hali.

3- Riviera: Riviera rafine edilmiş kötü kokusu tadı alınmış zeytinyağının içine %10 ile % 20 arasında natürel zeytinyağı karıştırılıp asit oranı maksimum % 1.5 zeytinyağıdır. Kızartmalara uygundur.

Zeytinyağı nasıl saklamalı?

Zeytinyağı koyu renkli ambalaj tercih edilerek alınıp, serin, ışık görmeyecek yerde her kullanımdan sonra havayla temas etmemesi için ambalajın ağzı kapatılarak saklanmalı.

“TRİLYE TİPİ ZEYTİNLERDEN YÜKSEK POLİFENOLE SAHİP ZEYTİNYAĞLARI ÜRETİYORUZ”

Ürünlerinizi hangi zeytinlerden elde ediyorsunuz?

Biz coğrafi olarak en şanslı bölgedeyiz. Daha serin bir iklimde yetişen Marmara denizinin serin poyrazlarıyla beslenen Trilye tipi zeytinlerden soğuk sıkım yöntemiyle daha yüksek polifenole sahip zeytinyağları üretiyoruz.

Üretim aşamasına gelmeden nasıl bir hazırlık yapılıyor, zeytinyağı elde etmede kullandığınız yöntem nedir?

Üretim aşamasında bahçeden toplanan yüksek kalitede zeytinler hızlı bir şekilde tesisimize ulaştırılıyor. Ekolojik çalışan kontini sistem makinalarımızla hamur sıcaklığı 24/26 derece arasında enzim kullanmadan soğuk sıkım yöntemiyle zeytinyağlarımızı üretip, krom paslanmaz tanklarımızda ışık ve havayla temas ettirmeden hijyenik bir şekilde depoluyoruz.

Zeytinyağı üretiminde soğuk sıkım ve sıcak sıkım arasındaki farklar nelerdir?

Zeytinyağında soğuk sıkım ve sıcak arasındaki fark; soğuk sıkımda zeytinden daha az fakat polifenol açısından zengin yüksek kalitede zeytinyağı alıyoruz. Sıcak sıkımda ise daha fazla zeytinyağı alma şansına sahipken yağın değerini düşürüp polifenolleri azaltmış oluruz.

“SOĞUK SIKIM YAZAN HER ZEYTİNYAĞINA İNANMAMAK LAZIM”

Üzerinde soğuk sıkım yazan her ifadeye inanmalı mıyız, bu noktada hangi hususlara dikkat etmeliyiz?

Soğuk sıkım yazan her zeytinyağına tabii ki inanmamak lazım. Soğuk sıkımın mantığı zeytinyağı içerisindeki polifenol miktarını azaltmadan daha kaliteli üretim yapmaktır. Bunu özellikle erken hasat soğuk sıkımda daha iyi anlayabiliriz. Çünkü erken hasat zeytinyağı soğuk sıkım yapıldığında polifenol yüksekliğinden dolayı acılık bırakır ve boğazı yakar.

Ülkemiz tarım ülkesi olmasına rağmen kişi başı zeytinyağı tüketimi düşük. Bunun artması için neler yapılabilir? Bu durumun neden kaynaklandığını düşünüyorsunuz?

Ülkemiz zeytinyağı üretiminde İspanya, İtalya ve Yunanistan’ın ardından dünyada dördüncü sırada fakat zeytinyağı tüketimi kişi başı ortalama yıllık Yunanistan da 14 lt iken bizde sadece 1,4. Arada çok bariz fark var. Bunun sebeplerini şöyle sıralayabilirim;

Zeytinyağının yeterli tanıtımının yapılmaması değerinin bilinmeyip hakettiği yerde olmaması.

Ülkemizde yeterli denetimlerin olmayıp tahsis edilmiş (karıştırılmış) ya da hiç zeytinyağı olmayan yağların zeytinyağı olarak satılması. Özellikle volümlü tüketim olan restoran yemek sanayi gibi yerlerde tüketiciye sunulması,

Ekonomik kriz olabilir. Ancak canlı örneğimiz Yunanistan’daki tüketime bakınca ben buna fazla katılmıyorum.

Sizi piyasadaki zeytinyağı markalarına göre farklı kılan nedir?

Üretim yaptığımız Bursa Mudanya coğrafi bölge olarak daha serin iklime sahip olduğu için daha düzgün değerlere sahip yağlar üretebiliyoruz. Bunun için yatırımlar yapıp, makine üretim kapasitemizi arttırarak kalitesi yüksek olan meyvelerimizi hızlı bir şekilde soğuk sıkım yöntemiyle hijyen koşullarına uygun üretim sağlıyoruz. Böylece daha yüksek iç değerlere sahip, polifenol açısından zengin olan zeytinyağlarımızı müşterilerimize sunabiliyoruz.

Ürünlerinizi nerelerde satışa sunuyorsunuz?

Naran zeytinyağı ürünlerini genelde tanker bazında toptan olarak kurumsal firmalarda yapmaktadır. İlk perakende mağazamızı Ankara’ya açtık. Üretmiş olduğumuz bebek zeytinyağlarını da İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi illerdeki eczanelerde satışa başladık.

Naran’ın şık şişelerinin paketlerinin yaratıcısı kim?

Dünyada zeytinyağı üretiminde İspanyollar birinci olmasına rağmen, ambalaj sektöründe İtalyanlar ön planda. Biz de ambalaj ve şişelerimizi İtalyan kullanıyoruz. Şişesinden kapağından kapüşonuna kadar modelleri araştırıp bizzat alımları kendim yapıyorum.

Naran adının özel bir anlamı var mı?

Naran’ın özel bir anlamı yok. Hem başından hem de sonundan okuduğunuzda aynı olan, benim beğenip bulduğum bir isim.

 

ADRES

Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi Alacaatlı Caddesi 2873.Sokak 16/4 Çayyolu Ankara

0532 500 14 22

www.naran.com.tr

intagram  – naranzeytinyagi

 

Benzer Haberler

spot_img
spot_imgspot_img