Pazartesi, Aralık 16, 2024

Fazıl Say’ın Babası Ahmet Say, Son Yolculuğuna Uğurlandı

Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say’ın babası, müzikolog ve yazar Ahmet Say, 87 yaşında Ankara’da vefat etti. Ahmet Say için Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde bir anma töreni düzenlendi. Törene Fazıl Say, eşi Ece Dağıstanlı, kızı Kumru Say, Ahmet Say’ın eşi Handan Say’ın yanı sıra müzik ve edebiyat dünyasından çok sayıda isim katıldı. Törende babası için bestelediği ‘Babam Ahmet Say’ isimli eseri ilk kez seslendiren Fazıl Say, babasının Türkiye’de müzik ve edebiyat anlamında pekçok kişiye dokunduğunu söyledi. Say, babasıyla gururu duyduğunu da sözlerine ekledi. Anma törenine katılan TÜSİAD Başkan Yardımcısı Murat Özyeğin, iş insanı Hasan Arat ve ünlü oyuncu Mustafa Alabora duygu ve düşüncelerini Bitter’e değerlendirdi.

spot_img

AYDIN KUŞAĞININ TEMSİLCİSİ
Törende konuşan şair ve yazar Ahmet Telli, duygularını şu sözlerle ifade etti: “İnsan sevdiklerini yitirince tökezliyor. Kendimi öyle hissediyorum. Ahmet Say, haysiyetli bir aydın kuşağını temsil ediyordu, öylece ayrılıyor işte aramızdan.” Telli, Ahmet Say’dan söz ederken ‘baba’ ve ‘devrimci’ sözcüklerinden bahsetmek gerektiğini belirterek, “Hayatı Fazıl odaklı yaşadığı zamanları biliyorum. Oğul babayı mahçup etmedi, dünya alem bunu biliyor. Oğluyla arkadaş olabilen bir baba. Eylemleri, fikirleri nedeniyle hapis yattı, açlık grevlerine katıldı. Haksız ve hukuksuzluklara karşı direnişte bulundu ve bulunmayı görev saydı. Türk solu Ahmet Say için çok önemliydi” diye konuştu.

TÜM MÜZİKÇİLERİN AHMET ABİSİ

Törende babası için bestelediği ‘Babam Ahmet Say’ isimli eseri ilk kez seslendiren Fazıl Say, babasının Türkiye’de müzik ve edebiyat anlamında pek çok kişiye dokunduğunu söyledi. Say, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Edebiyat ve tüm müzikçilerin Ahmet abisiydi. İnsanlara dokunmuş, hediyeler vermiş. Ruhsal, psikolojik hediyeler vermiş. Benim için, hepimiz için büyük bir onur. Onun ailesinin bir parçası olduğum için gurur duyuyorum. Babamın eserlerine sahip çıkmak adına Say Vakfı kurmayı planlıyoruz. 17 yaşıma kadar Ankara’daki beraber büyüdüğümüz evimizde onun ne kadar çalıştığına şahit oldum. Günde 16 saat çalışırdı, ben böyle bir adanmışlık görmedim. Bütün o müzikler o dönemin eserleridir. Biz o kitapları yeniden revize ederek tekrar basıyoruz. Babamın eserleri ölümsüzdür ve öyle de kalacaktır. Hem edebiyat hem müzik eserleri.”

12 eylül döneminde yaşadığı bir anıyı anlatan Say, şöyle konuştu: “12 Eylül günü eve jandarmalar geldi. Babam son dakika evdeki solculuk adına tüm kitapları piyanonun içine koydu. Jandarmalar evi didik didik aradılar. Sonra piyanonun başına gelip ne olduğunu sordular. Babam da ‘Piyano, müzik aleti, oğlum çalıyor’ yanıtını verdi. Bunun üzerine jandarmalar benden mastika çalmamı istedi ve ben de mastika çaldım.”

İLK KEZ SESLENDİRDİ
Fazıl Say, törende babası için bestelediği ‘Babam Ahmet Say’ isimli eserini ilk kez seslendirdi. Say, “Bu eseri Aralık ayında besteledim. Ama ona hiç dinletmedim. Acaba ne tepki verirdi bilmiyorum. Onun için senfoni yada oratoryo yapabilirdim ama küçük bir piyano eseri ile onu anmak istedim. Önümüzdeki ay albümü de çıkacak” dedi. Fazıl Say, ayrıca ‘Kara Toprak’ parçasını da seslendirdi.

Benzer Haberler

spot_img
spot_imgspot_img