PANDEMİDE GİRİŞİMCİLİK
Bitter: Ticari hayatınız nasıl başladı?
– Üniversiteden sonra 14 yıl boyunca farklı şirketlerde çeşitli pozisyonlarda atık konusunda çalıştım. Ticari hayatımın başlangıcı tam da pandeminin başlangıcına denk geldi. 2020 Ocak ayında DG Doğru Geri Kazanım’ı kurdum. Mart ayında pandemi ile kapandık, kısa bir mola verdik ama durmadık. Bu süreçte Türkiye genelindeki yapılanmamızı tamamlamaya çalıştık. 2022 sonuna doğru, tüm Türkiye’de bitkisel atık yağ toplama konusunda hizmet verebilir bir şirket haline geldik.
TÜRKİYE’NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ÖDÜL SÜRECİ
Bitter: Garanti BBVA, Ekonomist Dergisi ve KAGİDER tarafından “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi” seçildiniz. Sizi bu ödüle götüren süreci anlatır mısınız?
– Aslında başvuru yapmam gerektiği fikri, Garanti Bankası şubesindeki portföy yöneticimden geldi. Şirket kurulduğundan beri aynı şube ve aynı yönetici ile çalışıyordum ve şirketin tüm sürecine hakimdi. 2023 yılı, yeni yatırım ve köklü değişikliklerin yaşandığı bir yıl olduğu için bir türlü vakit bulup başvuru yapamamıştım. Bir hafta sonu kalabalık bir ortamda, sohbet ederken başvurumu yaptım. Uzun süre ses çıkmadı; olmadı herhalde diye düşündüm. Sonra Garanti Bankası’ndan telefon geldi ve bir mülakat gerçekleştirdik. Ardından ‘yarı finale kaldınız’ diye bir haber aldım. Bir ay sonra finale kaldığım ve jüri görüşmesine çağrıldığım haberi geldi. Final gecesi için çekimler yapıldı. Jüri görüşmesi inanılmaz heyecanlıydı; yıllar sonra sınava giriyormuş gibi hissettim. Sonrasında final gecesi muhteşem bir heyecan ve mutluluk yaşadım.
Bitter: Şirketiniz, geçtiğimiz günlerde de TOBB tarafından da “En Hızlı Büyüyen Kadın Girişimci Şirket” seçildi. Bu ödül firmanızın geleceği için nasıl bir motivasyon kaynağı oldu?
– Sanırım bu ödülü beklemiyorduk. “En Çevreci Kadın Girişimci Ödülü” alabilir miyiz acaba diye beklerken o ödül başka firmaya verildi. Açıkçası biraz bozulduk. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu konuşması sırasında birinci olan şirketin büyüme rakamından bahsedince “bizimkine çok benziyor” diye düşündüm ve evet, bizmişiz. Bu ödüller, işimizi daha iyi yapma konusunda üzerimize ağır bir yük de yüklüyor. Hizmet kalitemizi her geçen gün artırmamız ve her geçen yıl büyüme rakamlarımızı yükseltmemiz gerektiği gibi bir hisse kapılıyoruz. Şirket olarak 2025 ve sonrası için hedeflerimiz vardı. Şimdi o hedefleri gerçekleştirmek için daha büyük bir motivasyonumuz var. Tabii ki bu ödüller büyük bir gurur ve mutluluk kaynağı.
BEKLENMEDİK BAŞARI, BÜYÜK HEDEFLER
Bitter: Bu ödüller, kadın girişimcilere ilham verebilecek bir model sunuyor. Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz?
– Her kadının, daha doğrusu her girişimcinin kendine has bir yolculuğu var. Önümüze çıkan engeller belki benzer ama çözüm yolları, içinde bulunduğumuz şartlara göre değişiklik gösteriyor. Kadınlar için durum, üstlendikleri misyonlar nedeniyle daha farklı ve zor. Bu zorlu yolculukta bir kadının başarısını görmek, diğer girişimcilere “ben de yapabilirim” gücünü veriyor. Ödüller, bizi görünür kılarak daha fazla kadına ulaşmamıza ve hikayemizi anlatmamıza imkan sunuyor. Birbirimizin başarısı ile kendi başarımızı yaratma gücü bulabiliyoruz.
Bitter: DG Doğru Geri Kazanım’ın büyüme serüvenini nasıl özetlersiniz?
– Kısaca özetlemek gerekirse kan, ter ve gözyaşı diyebiliriz. (gülüyor)
Bitter: Şirketinizin hızlı büyümesini sağlayan temel stratejiler nelerdir?
– Öncelikle doğru ekip, doğru planlama ve motivasyonu kaybetmemek ki bunu kaybetmek için ülkede çok sebep var. Ayrıca çok çalışmak da önemli bir faktör.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN DOĞRU ANLATIMIN GÜCÜ
Bitter: Çevre dostu bir girişim olarak sürdürülebilirlik odaklı çalışmanız nasıl karşılık buldu?
– Ben 20 yıldır bu sektördeyim ve olumlu, olumsuz pek çok şey gördüm. Bu süreçte değişen yönetmelikler ve geri kazanım ürünlerine karşı oluşan önyargılarla karşılaştım. Ancak iklim değişikliği, çevresel sorunlar ve doğal kaynakların tükenmesi gibi sebepler artık harekete geçmeyi zorunlu kılıyor. Girişimimin hızlı karşılık bulmasının, bu konuyu doğru şekilde anlatmamla da ilgisi olduğunu düşünüyorum.
Bitter: Bu başarı hikayesini yazarken sizi en çok ne zorladı?
– Hala beni zorlayan anlar var. Finansa erişim noktasında sıkıntılar yaşadım. Ancak ikinci bir yolun her zaman olduğuna inanıyorum.
Bitter: İş hayatındaki bu başarı, sizin için kişisel anlamda nasıl bir değişim yarattı?
– Bu soruyu aileme ve arkadaşlarıma sormak lazım ama ben çok değiştiğimi düşünmüyorum. (Gülüyor)
Bitter: Kadın girişimciler için Türkiye’deki fırsatları ve engelleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
– Fırsatlar ve engeller şehirden şehire farklılık gösteriyor. Özellikle kadınların aile içinde üstlendikleri görevler, en çok zorlandıkları konular arasında yer alıyor.
Bitter: Kadın girişimcilere yönelik destek programlarının etkili olduğunu düşünüyor musunuz?
– Belirlenen hedef kitleye ulaşılabildiğini düşünmüyorum. Duyuruların yetersiz kaldığını düşünüyorum.
ADINIZI DUYURMA ŞANSI YAKALIYORSUNUZ
Bitter: Sizce ödüller, kadın girişimcilerin daha görünür olması adına nasıl bir rol oynuyor?
– Ödül aldığınız zaman işinizi ve adınızı duyurma şansına erişiyorsunuz. Bu, hikayemizi anlatarak yeni girişimcilere örnek olabilmek adına çok iyi bir başlangıç noktası ama sonrasının da iyi yönetilmesi gerekiyor.
Bitter: Kadın girişimcilerin ekonomiye katkılarını artırmak için hangi adımlar atılmalı?
– Kadın girişimcilerin yönettiği yatırımların geri dönüşlerinin daha hızlı olduğunu anlatabilirsek, yatırımcılar kadın girişimci ve yönetici sayısını artıracaktır.
İLHAM VEREN ROL MODELLER
Bitter: Kendi kariyerinizde rol model aldığınız kadın girişimciler var mı?
– Betül Mardin ve Gamze Cizreli, hikayelerinde çok şey bulduğum kadın girişimciler arasında. Azmini çok takdir ettiğim Ebru Baybara ve tabii ki annem.
Bitter: Geri kazanım sektörünün Türkiye’deki gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
– Daha yapılması gereken çok şey var. Özellikle bilgilendirme çalışmaları büyük bir ihtiyaç. Geri kazanım ve bertaraf tesisleri ile işini iyi yapan toplayıcılar mevcut. Ancak faaliyetleri ülke geneline yayabilmek için devlet tarafından destek ve teşviklerin artırılması gerekiyor.
KADIN ÇALIŞANLARIN GİRİŞİMCİYE DÖNÜŞMESİ
Bitter: Sektörde kadın girişimcilerin varlığını artırmak için neler yapılabilir?
– Sektörde çok tecrübeli ve işini iyi yapan kadın çalışanlar ve yöneticiler var. İşverenlerin onların önünü açması önemli. Benim hedefim, DG bünyesindeki çalışanları birer girişimci olarak sektöre kazandırmak. Bu süreçte yürüyebileceğine inandıklarımı desteklemeye devam edeceğim. DG’nin onlar için bir okul olmasını istiyorum.
DÖNGÜSEL EKONOMİ İÇİN İŞ BİRLİĞİ ŞART
Bitter: Döngüsel ekonominin büyümesi için özel sektör ve devlet iş birliği nasıl geliştirilebilir?
-Devletin elini uzatması gerekiyor. Karşılıklı olarak herkes sorumluluğunu biliyor. Ancak iletişim çok önemli. Sorunların ve çözüm önerilerinin istişare edilmesi, uzlaşılan konularda tarafların üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerekiyor.
AİLE BAĞLARIYLA GÜÇLÜ EKİP YÖNETİMİ
Bitter: Şirketinizin lideri olarak ekibinizi başarıya taşımak için nasıl bir yönetim anlayışı benimsiyorsunuz?
– Biz bir aileyiz ve ekibim bu ailenin bir parçası. Kimi abim, ablam; kimi kardeşim, kimi de çocuğum gibi. Onların bu aidiyeti hissetmesi, işin sağlıklı yürümesi açısından çok önemli. Ayrıca fikirlerine de çok değer veriyorum.
Bitter: Kadın lider olarak karşılaştığınız en büyük zorluk ne oldu?
– Şirketin gerçek sahibi olduğuma insanları ikna etmek oldu.
Bitter: Bu süreçte öğrendiğiniz en önemli liderlik dersi nedir?
– Sabırlı olmak. Her konuda sabır çok önemli.
Bitter: Hızlı büyüyen bir şirketi yönetirken nasıl bir denge kuruyorsunuz.
– Şirketin her pozisyonunda önce ben çalışıyorum. Süreçleri bilmek, yönetimi kolaylaştırıyor. Finans ve personel yönetimi, işin devamlılığı için ön planda tutmam gereken en önemli parametreler.
ÇEVRE BİLİNCİ İÇİN SOSYAL SORUMLULUK
Bitter: Çevre bilincini artırmak adına yürüttüğünüz sosyal sorumluluk projeleri nelerdir?
– Dönüştüren Kadınlar Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyorum. Bu kapsamda kadınlar, gençler ve çocuklarla bir araya gelerek çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Ayrıca TOBB KGK, KAGİDER ve ANGİKAD gibi birçok STK’ya üyeyim. Bu platformlarda çevre bilincinin oluşması adına destek vermeye devam ediyorum.
Bitter: Toplumda geri dönüşüm bilincini oluşturmak için ödüllü bir girişimci olarak önerileriniz nelerdir?
– “Ben mi değiştireceğim” dememek gerekiyor. Bir insan çok güzel örnek olabilir ve değişimi başlatabilir. Herkes vatandaşlık ve insanlık görevini yerine getirirse, sorunlar hızlıca çözüme kavuşur.
SEVİYORSANIZ VAZGEÇMEYİN
Bitter: Genç girişimcilere, özellikle kadınlara vermek istediğiniz mesaj nedir?
– İşlerini seviyorlarsa vazgeçmesinler. Başarılı olmak için işinizi çok sevmek, çok istemek ve çok çalışmak gerekiyor. Hayatta kolay bir şey yok ama yapılamayacak şey de yok. İlla ki başka bir yol vardır.